ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΗΨΟΥΜΕ;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι τα παράσιτα, κυρίως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια, τα οποία τρέφονται με αίμα και μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, οι οποίες ενδέχεται να αποβούν σοβαρές. Στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε στις ασθένειες που μεταδίδονται στους σκύλους από τα τσιμπούρια, στα συμπτώματά τους, στους τρόπους πρόληψής τους καθώς και στο πως πρέπει να τις αντιμετωπίσεις σε περίπτωση που ο σκύλος σου μολυνθεί.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

Οι ασθένειες που παρουσιάζονται στους σκύλους από το τσίμπημα τσιμπουριών προκαλούνται από διάφορα βακτήρια ή πρωτόζωα (μονοκύτταροι οργανισμοί με μέγεθος και πολυπλοκότητα μεγαλύτερη από αυτή των βακτηρίων) και μεταδίδονται μέσω των διαφορετικών ειδών τσιμπουριών, καθώς αυτά τρέφονται με αίμα. Μερικά από τα βακτήρια αυτά είναι τα εξής:

  • Μπαμπέσια: Ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα και συναντώνται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

  • Ερλίχια: Τη συναντάμε κυρίως στη νότια Ευρώπη και τα συμπτώματά της ποικίλουν από μέτρια έως σοβαρά.

  • Ρικέτσια (Rickettsia conorii): Σε ορισμένες περιπτώσεις οι σκύλοι δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα είτε αυτά που εμφανίζουν θεωρούνται ήπια. Το συγκεκριμένο βακτήριο συναντάται επίσης στις νότιες περιοχές της Ευρώπης. Στην Αμερική υπάρχει άλλο ένα είδος της ίδιας οικογένειας βακτηρίων, το Rickettsia rickettsii, το οποίο προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως τον πυρετό των Βραχωδών Ορέων, αλλά δεν παρατηρείται στην Ευρώπη.

  • Borrelia: Το βακτήριο αυτό προκαλεί στους ανθρώπους τη νόσο του Lyme, μία σοβαρή και χρόνια ασθένεια που προκαλεί εκτός των άλλων πυρετό και μυϊκούς σπασμούς. Όταν αυτή προσβάλλει κάποιον σκύλο, τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν ενδέχεται να είναι ήπια ή να μην γίνουν καν αντιληπτά.

  • Ανάπλασμα (Anaplasma): Εντοπίζεται στη νότια Ευρώπη και τα συμπτώματά του είναι συνήθως ήπια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

Όλα τα συμπτώματα που προκαλούνται από ασθένειες που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια είναι παρόμοια, αυτό όμως που διαφέρει είναι ο βαθμός σοβαρότητας που παρουσιάζουν. Τα βασικά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Διαλείπων πυρετός.

  • Αιμορραγίες, όπως η επίσταξη (ρινορραγία), οι οποίες προκαλούν θρομβοπενία (χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων). Η θρομβοπενία εμποδίζει τη σωστή πήξη του αίματος.

  • Ίκτερος, ή αλλιώς κιτρίνισμα των βλεννογόνων μεμβρανών λόγω αυξημένης χολερυθρίνης, μιας χρωστικής ουσίας που παράγεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία αποτελεί και συστατικό της χολής. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια μπορεί να προκαλέσουν μαζική καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και απότομη αύξηση της χολερυθρίνης.

  • Αναιμία.

  • Απάθια, ανορεξία κι εμετοί.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ;

Αν έχεις παρατηρήσει στον σκύλο σου κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή έχεις δει τσιμπούρια και ανησυχείς πως τον έχουν μολύνει, θα σε συμβουλεύαμε να ενημερώσεις τον κτηνίατρό σου, ο οποίος συνήθως θα προβεί σε ένα γρήγορο τεστ ή μία ανάλυση που θα δείξουν αν υπάρχουν αντισώματα έναντι αυτών των μολυσματικών ασθενειών.

Αν ο σκύλος σου έχει όντως μολυνθεί, ο κτηνίατρός σου θα σου υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από το τσίμπημα τσιμπουριού αντιμετωπίζονται σε διάστημα ενός μηνός συνήθως με τη χορήγηση αντιβιοτικών που περιέχουν δοξυκυκλίνη. Η Μπαμπέσια από την άλλη, που αποτελεί πρωτόζωο, αντιμετωπίζεται με διπροπιονική ιμιδοκάρβη, η χορήγηση της οποίας γίνεται σε δύο υποδόριες ενέσεις κάτω από το δέρμα, σε ένα μεσοδιάστημα των 15 ημερών μεταξύ τους.

ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ;

Η βασική προϋπόθεση θα για μολυνθεί ο σκύλος σου από το τσίμπημα ενός τσιμπουριού είναι το τσιμπούρι να τραφεί με το αίμα του ζώου σου. Συνήθως, είναι απαραίτητο να μείνουν προσκολλημένα τουλάχιστον για μερικές ώρες πάνω του για να προκύψει μια μόλυνση.

Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντική η χρήση αντιπαρασιτικών, τα οποία μπορούν όχι μόνο να τα εξοντώσουν αλλά και να τα απωθήσουν, ώστε τα τσιμούρια να μην προλάβουν να προσκολληθούν και να μεταδώσουν στον σκύλο σου κάποια ασθένεια.

  • Κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα όπως κολάρα και σταγόνες, που η δράση τους, πέρα από το να εξοντώνουν τα τσιμπούρια, είναι συνήθως και απωθητική.

  • Επίσης υπάρχουν ταμπλέτες που χορηγούνται είτε μηνιαία είτε ανά τρεις μήνες και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην εξόντωση των τσιμπουριών μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

  • Τα τσιμπούρια κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους όταν ο καιρός είναι ζεστός, αλλά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας υπάρχουν περιοχές όπου μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και κατά τη χειμερινή περίοδο. Επομένως καλό θα ήταν να φροντίζεις για την πταροσσία του σκύλου σου όλο τον χρόνο.

Κατά τους θερμούς μήνες συστήνεται η αποφυγή περιοχών με μεγάλο αριθμό τσιμπουριών, όπως οι δασικές και οι αγροτικές εκτάσεις. Σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο δεν είναι και πολύ εφικτό, καλό είναι να κάνεις έναν γρήγορο έλεγχο στον σκύλο σου μετά από κάθε βόλτα και αν βρεις κάτι στο τρίχωμά του προσπάθησε να το αφαιρέσεις το συντομότερο δυνατόν.

Συνοπτικά, οι ασθένειες που μεταδίδονται στους σκύλους από το δάγκωμα τσιμπουριών μπορούν να αποτελέσουν μία ήπια αλλά και μια σοβαρή πάθηση, ανάλογα με τον παθογενή οργανισμού που θα τις προκαλέσει. Η χρήση αντιπαρασιτικών είναι η καλύτερη μορφή πρόληψή τους, κυρίως κατά τις θερμές περιόδους, ενώ καλό είναι να αποφεύγεις τις δασικές περιοχές κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών ή να ελέγχεις ενδελεχώς τον σκύλο σου μετά από κάθε βόλτα.

'Άρθρα που μπορεί
να σας ενδιαφέρουν